koemi-coby-we-legi

Letterlap

Deze afbeelding van een letterlap over de Vrouwen uit de Reformatie noem ik 'toegepaste arbeid'. Het denken en lezen over deze vrouwen, inspireerde mij tot een ambacht dat in de tijd van de Reformatie een zaak werd van vrouwen en meisjes buiten de kloosters. Het oudste motief is te zien op een schilderij uit 1520.
Ambachtelijk werk geeft rust en kracht en is leuk om te doen als studeren niet meer lukt, als de concentratie ontbreekt.Sinds december 2008 is mijn lap aardig gevorderd, maar nog niet af. Ecclesia semper reformanda borduurde ik in juni/juli van 2014. Het wiegje, de pletmachine en de namen van vergeten dode kinderen van reformatoren die winter. De gele ster in het midden en het kruis links vinden we op oude schilderijen van Maria. De ster is (een beetje anders) ook in het plafond van de Grote of St.Clemenskerk hier in Steenwijk. Ik vond er geen borduurpatroon van en heb dat dus zelf gemaakt. Ik kan hier een lezing over verzorgen met PowerPoint.

 Kerst 2016 heb ik de lap afgemaakt. Ik ben bezig er over te schrijven.

Kant (thora in kant)

'Thora in kant' is een oefenkant van verschillende gronden in torchon. Ik heb er anderhalf jaar aan gewerkt. Toen ik er

aan begon liet iemand mij haar werk zien op mooie houten rolletjes, gedraaid door een van de echtgenoten. Zij had er voor mij nog twee (hij doet dat werk al lang niet meer). Tijdens het klossen lagen die rolletjes steeds binnen mijn gezichtsveld. Samen met al mijn andere werk, levert dat dus de titel op 'thora in kant'. Het kant is gesteven en later aan het hout gelijmd.


Kantklossen vind ik heerlijk werk, vooral met wit linnen garen. Ik krijg er 'schone' gedachten van, meditatief en liefdevol.

 Een lichtje in Binche-kant

 In de donkere dagen van Advent, brachten de mensen uit mijn kerk en gespreksgroep nog meer duisternis met hun afwijzing. Gelukkig had ik vanuit de les kantklossen een Binche-kantje meegekregen. Een hele uitdaging en fijn priegelwerk. Ik kon maar weinig tijd klossen, het werd al snel te donker. Zo werd het een oefening in geduld. Alle concentratie was vereist en de afwijzingen verdwenen naar een onbelangrijke achtergrond. Ik las en hoorde over Maria, de moeder van Jezus. En ik dacht aan mijn moeder en zusje zij heten beide Maria Elisabeth. Mijn zusje fotografeerde haar kerststal, daar heeft Maria eerst nog een wit breiwerk, totdat Jezus in Zijn kribbe ligt.........

Op dit moment  is er een nieuwe dag aangebroken en op de gebeurtenissen schijnt nieuw Licht. Zo werkt dat. (Het kaarsje is een ontwerp van mevrouw R.de Vries, het mijne is 4x5 cm)